Hoe de garage opruimen ?


kunst verhuizenOud speelgoed, schoolboeken, kleding in kartonnen dozen, schabben met gereedschap; de garage is voor veel mensen het eindpunt voor hun rommel. Alles wat niet onmiddelijk weg mocht, wordt in de garage opgestapeld. Het opruimen van een volgepropte garage is dan ook het serieuze werk. Begin met een gestructureerd plan of als het werk je afschrikt, doe dan beroep op vrienden of een professionele opruimer.Maak een plan

De beste manier om een grote opruiming tot een goed einde te brengen, is door eerst alles in te plannen. Noteer wat er allemaal moet gebeuren en wie je daar mee gaat helpen; vrienden of een professioneel opruimingsbedrijf. Denk niet alleen aan het opruimen, maar ook aan het te koop zetten of wegbrengen van je spullen naar het containerpark, het uitzoeken en schoonmaken van je gereedschap. Plak ook een tijdsduur aan de verschillende activiteiten, zodat je een goed beeld krijgt van de tijd dat alles in beslag kan nemen.

De voorbereiding

Kies een dag waarop je garage opgeruimd moet worden, verwittig op tijd je vrienden, familie en kennissen zodat ze je die dag kunnen helpen. Voorzie hen van het nodige materiaal, heb je genoeg sterke kartonnen dozen om alles te transporteren, werkhandschoenen om de kasten te verschuiven, een steekwagen om de zware stukken te verplaatsen, een ladder of trap om overal aan te kunnen, kortom alles wat je nodig hebt. Eventueel kan je nog een container huren, mocht het te veel zijn dat je weg moet gooien.

Hou in je planning rekening dat je spullen naar het containerpark moet brengen. Plan je opruimdag op een dag dat het containerpark open is en hou rekening met het sluitingsuur.

Verdeel de taken

Zodra al je mensen er zijn, verdeel je de taken. Geef iedereen in ieder geval één verantwoordelijkheid. Noteer zowel de verantwoordelijkheid als de aangewezen persoon op je plan, zodat je het overzicht behoudt.

Informeer over wat weg en niet weg mag

Als je met meerdere mensen aan één klus werkt, zul je het idee dat jij overal oog op kunt houden, moeten laten varen. Informeer iedereen daarom zo goed mogelijk over de opruiming. Geef aan welke spullen altijd bewaard moeten blijven, welke spullen altijd weg mogen en laat weten bij welk type product (bijvoorbeeld verf of gereedschap) je wilt dat jouw mening eerst gevraagd wordt.

Laat ze daarnaast weten waar alle overtollige spullen heen kunnen. Wat wil je nog verkopen en wat moet er naar het containerpark of de kringloopwinkel? Zorg dat er aparte stapels worden gemaakt. Het liefst buiten, zodat je straks meer gemotiveerd bent ze ook daadwerkelijk op te ruimen.

Ga aan de slag

Alle taken zijn verdeeld, iedereen weet wat ze moeten doen, het is tijd om aan de slag te gaan. Begin op één plek en werk vanuit die hoek verder. Zo voorkom je dat je meer rommel maakt, dan je opruimt. Is er een vuilniszak vol? Leg dan een nieuwe klaar. Is er een taak klaar? Noteer dat dan op het plan en kijk wat de volgende taak is waarmee ze verder kunnen gaan.